Tävling eller Shiai som det heter på Japanska
En GO Cup

Två gånger per år arrangerar vi GO-cup en nybörjartävling från U9-Senior/Veteran dock bara för dom som innehar gult eller orange bälte. Antal deltagare på tävlingen varierar, men ligger någonstans mellan 200-350 deltagare fördelat på tre till fyra tävlingsområden. Vi har ett tak på 360 deltagare så när anmälan kommer ut skicka in så fort som möjligt då det är "först till kvarn". Vi annonserar tävlingen via judo.se och via olika grupper på Facebook samt vår egen webbsida och Facebook.

Tävlingen har också sin egen Facebook sida där vi också lämnar information om tävlingen mm.

Att tävla i Judo
Att tävla i judo

När man håller på med sporten judo är det självklart att man bör känna till lite om hur man tävlar i judo. 
Även om man inte vill tävla själv och absolut inte är tvungen, så blir det ju mycket roligare att titta på matcher när man förstår vad som händer på mattan under en match.
Dessutom kan man förklara för sina kompisar och släktingar vad som händer, när man ser judo på tex TV, eller när de följer med, när man själv tävlar. 
Visserligen är det inte judo på TV så ofta, men vissa sportkanaler har ju visat lite mer judo på sista tiden. Man brukar kunna följa Judo under OS och VM på Internet då det brukar sändas live, där de visas en hel del matcher. 

Allmänheten i Sverige vet ganska lite om judo, men i länder som Frankrike, Belgien, Spanien, Holland, Tyskland osv. är judo en stor sport. Här kan vi lära oss lite om judo tävlingar.

Stora judotävlingar internationellt visas på http://ippon.tv och vissa svenska tävlingar visas på Svenska judoförbundets Youtube kanal
Hur en judomatch går till
Hur en judomatch går till
 • De tävlande ropas upp av sekretariatets speaker eller visas på namnskyltar eller bildskärmar.
 • Den tävlande som ropas upp först tar på sig vitt matchbälte och den andre rött matchbälte. (Man kan också använda sig utav Blå judodräkt istället för de röda bältet och Vit dräkt istället för vitt bälte.)
 • De båda ställer sig mitt emot varandra utanför matchområdet och väntar på domarens tecken för att komma in på mattan.
 • Först hälsar de tävlande med en bugning mot mattan, när de kliver på mattan. Sedan när de är på matchområdet, bugar de igen mot varandra.
 • Matchområdet består av en judo matta som är mellan 5 x 5 och 10 x 10 m. Utanför matchområdet finns det ytterligare 2-4 m matta som kallas säkerhetsområde.
 • Efter hälsningen går de ett steg till framåt och väntar på att domaren skall starta matchen.
 • Mattdomaren startar matchen med HAJIME (börja) och MATTE (stoppa)
 • De två kantdomarna sitter på stolar i var sitt hörn av mattan. I vissa fall, t ex vid barntävlingar, är det bara en huvuddomare på mattan! Kan variera mellan olika tävlingar. 
 • Matchtiden är 2-5 min effektiv tid, beroende på vilken ålders kategori som tävlar
 • Mattdomaren leder matchen och bedömer tillsammans med kantdomarna de tekniker som utförs.
 • De tävlande får poäng beroende på hur bra tekniker de gör. Dessa poäng registreras på en speciell poängtavla.
 • Barn och ungdomar får poäng för kasttekniker och fasthållningar, för de lite äldre kan man även segra med armlås och halslås.
-Mer exakt hur en tävling går till och regler på mattan, går vi igenom på klubben under träning. 

Att tävla i judo är både roligt och lärorikt! :-) 
 
Sponsorer
Länkar
Länkar